Kad augsts asinsspiediens ir īpaši bīstams

mm

Inese Mauriņa

Laikraksta un portāla ″Sirds un Veselība″ atbildīgā redaktore, pacientu biedrības ″ParSirdi.lv″ vadītāja

rudens-2015-izmeri-lv

 

Augsts asinsspiediens ir bīstams – to atzīst ārsti, par to plaši tiek runāts arī medijos, aicinot iedzīvotājus doties uz profilaktiskām pārbaudēm un savlaicīgi izmērīt asinsspiedienu. Ja asinsspiediens ir paaugstināts – ne­pie­ciešams uzsākt ārstēšanos, pirms sāk attīstīties nopietnākas komplikācijas. Tomēr ārsti atzīst, ka augstu asinsspiedienu vēl bīstamāku padara citi kardiovaskulāro slimību riski, kā, piemēram, augsts holesterīns, kaitīgie ieradumi, vecums un citi.

Daudzus no riskiem iespējams novērst, izmainot dzīvesveidu, dodot priekšroku sirdij veselīgam uzturam, atsakoties no smēķēšanas un vairāk kustoties.

Asinsspiediens un citi riski

rudens-2015-tabula-lv

Ja jums ir paaugstināts asinsspiediens, ir svarīgi pārbaudīt arī citus kardiovaskulāro slimību riskus. To var izdarīt pie ģimenes ārsta vai pie kardiologa, kurš aprēķinās un izvērtēs jūsu sirds un asinsvadu slimību riskus, iekļaujot sekojošus faktorus: dzimumu, vecumu, sistolisko asinsspiedienu, kopējo holesterīna līmeni un smēķēšanu/nesmēķēšanu. Ņemot vērā aprēķinus, ārsts noteikts jūsu kardiovaskulāro slimību risku turpmākajiem 10 gadiem un ieteiks, kā to mazināt. Neārstējot un nemazinot šos riskus, tie, kombinācijā ar paaugstinātu asinsspiedienu, krietni palielina komplikāciju varbūtību, tostarp pietuvina infarktu un insultu, diemžēl arī nāves gadījumus.

Ja jums ir konstatēta hipertensija un ir izrakstīti medikamenti, lietojiet tos apzinīgi. Ir kļūdaini pieņemt, ka, noteiktu laiku lietojot medikamentus, hipertensija ir izārstēta un zāles var pārtraukt lietot. Hipertensijas gadījumā ārstēšana ir ilgstošs process – visa mūža garumā. Tomēr, uzsākot savlaicīgu ārstēšanos, iespējams krietni samazināt risku saslimt ar insultu vai infarktu, kas ir vienas no biežākajām neārstētas hipertensijas sekām.

Dzīvesveida maiņa – būtisks priekšnosacījums sirdsdarbības uzlabošanai

Atmetiet smēķēšanu

rudens-2015-cigaretes

Smēķēšanas rezultātā paātrinās sirdsdarbība, paaugstinās asinsspiediens, tiek bojātas artēriju sieniņas. Smēķētajiem novērots 10 reižu lielāks perifēro artēriju slimības (kāju artēriju bojājumi) attīstības risks, kas ir galvenais kāju amputācijas iemesls. Latvijā ik gadu tiek izdarītas apmēram 1500 kāju amputācijas.

Samaziniet lieko svaru

Liekais svars un aptaukošanās visbiežāk liecina arī par paaugstinātu asinsspiedienu. Šie riski veicina cukura diabēta, sirds slimību, infarkta un insulta rašanos. Nosakiet savu ķermeņa masas indeksu, izmantojot formulu (svars (kg) : augums (m)2). Ja tas ir no 25 līdz 30, jums ir liekais svars; ja virs 30, jums ir aptaukošanās!

Pievērsiet uzmanību arī vidukļa apkārtmēram. Tieši tauki, kas atrodas vēdera priekšējā sienā, nozīmīgi paaugstina hipertensijas, cukura diabēta, aterosklerozes attīstības risku. Vidukļa apkārtmērs ir palielināts, ja sievietei tas pārsniedz 80 cm un vīrietim – 94 cm.

Izvēlieties sabalansētu uzturu atbilstoši patērētajām kalorijām un samaziniet porciju lielumu! No dienā apēsto produktu daudzuma 1/2 jāaizņem svaigiem vai vārītiem dārzeņiem, 1/4 liesai gaļai vai treknai jūras zivij, 1/4 pilngraudu produktiem.

Vairāk kustieties

Mazkustīgums rosina paaugstināta asinsspiediena attīstību. Vairāk staigājiet, brauciet ar velosipēdu, nūjojiet, slēpojiet, kāpiet pa kāpnēm un, ja veselība atļauj, skrieniet lēnā tempā vismaz 30 minūtes dienā! Izvēlieties vidēju slodzi. Tas trenēs jūsu sirdi, asinsvadus un normalizēs asinsspiedienu.

Normāls asinsspiediens sievietēm un vīriešiem jebkurā vecumā ir 120/80 dzīvsudraba staba (mmHg).

Samaziniet sāls patēriņu

Pārmērīga sāls lietošana var paaugstināt asinsspiedienu, tāpēc tā daudzums uzturā būtu jāsamazina līdz 5–6 gramiem diennaktī. Bet, ja jums ir paaugstināts asinsspiediens vai holesterīna līmenis, sāls patēriņš jāierobežo līdz 1,5 gramiem dienā. Atcerieties – gandrīz visi rūpnieciski ražoti produkti satur pārlieku daudz sāls. Lai uzlabotu ēdiena garšu, izmantojiet zaļumus un garšvielas.

Lasiet arī:

Atbildēt

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.