Būsim gudri – lasīsim etiķetes uz pārtikas produktiem!
Pērn biedrība «ParSirdi.lv» kļuva par kustības «Lasi Pirms Ēd» vēstnieci, lai līdzās citiem kustības atbalstītājiem, ārstiem un ekspertiem mudinātu iedzīvotājus pievērst lielāku uzmanību tam, ko ikdienā pērkam veikalos un lietojam uzturā, skaidrojot, kas ir «labās» E-vielas un no kurām E-vielām vajadzētu izvairīties. Lai kopā mēs kļūtu par gudriem un izglītotiem pircējiem, esam sagatavojuši apkopojumu par E-vielām, ar kuru aicinām iepazīties ikvienu, kam rūp viņa veselība un kas negrib iekrist ražotāju izliktajos tīklos.
E-vielas un marķējums
Kopā ar ārstiem un uztura speciālistiem ir izveidots E-vielu špikeris ar pārtikas piedevām, no kurām nav iemesla baidīties. Jāuzsver, ka sarakstā esošās E-vielas ES institūcijās un MK noteikumos ir atļautas un atzītas par drošām. Tomēr mūsu katra paša izvēle, vai tās lietot uzturā, vai nē. Zaļā krāsā iekrāsotas E-vielas, kuras ārsti un uztura speciālisti komentējuši kā nekaitīgas veselībai.
Kā atpazīt garšas pastiprinātājus un krāsvielas produktos?
Starptautiskā Veselības organizācija, kurā ietilpst apmēram 170 valstis, ir noteikusi, ka pārtikas piedevas ir jāapzīmē ar E burtu un attiecīgu kārtas numuru. Pēc tā arī var atpazīt uz produkta marķējuma, vai produktam ir pievienoti mākslīgie uzlabotāji. Garšas pastiprinātāji un krāsvielas ir ķīmiskas vielas, kuras vienas pašas pārtikā nekad nelieto, bet noteiktā daudzumā pievieno pārtikas produktiem. Šīs piedevas produktiem pievieno, lai tie labāk izskatītos un garšotu. Starptautiskās Veselības organizācijas speciālā komisija regulāri seko, lai šīs piedevas būtu nekaitīgas.
Atpazīstiet garšas pastiprinātājus pēc «E»!
Izvairieties lietot uzturā produktus ar E 620–640. Tie ir garšas pastiprinātāji, kas rūpējas par produkta garšas mākslīgu uzlabošanu. Pārtikas rūpniecībā to izmanto, lai produkta garša kļūtu izteiktāka un asāka, radot mūsu garšas kārpiņām atkarību.
Mūsu organisms tikai priecāsies, ja produkts būs brīvs no šiem garšas uzlabotājiem!
Atpazīsti pievienotās krāsvielas!
Atpazīstiet mākslīgās krāsvielas produktiem: E 100–180 un nitrītsālim E 249 un E 250, kas produktus padara izteikti dzeltenus, sārtus u. tml.
Ir arī dabīgas krāsvielas: burkānos ir pārtikas piedevu sarakstā esošā viela ar kārtas numuru E 160a, bietēs – E 162 un sarkanajos piparos – E 160c. Šīs ir krāsvielas, kas dabīgā veidā atrodas šajos augos un no tām nevajag baidīties.
Vairāk par e-vielām lasiet: www.lasipirmsed.lv