Pašcepta pilngraudu maize ar gardo zirņu smēriņu
Iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.
Pilngraudu maize
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 500–600 g pilngraudu miltu (var izmantot uz pusēm pilngraudu, speltas, rudzu miltus)
- 1/2 tējkarotes sāls
- 1 ēdamkarote muskovado (cukurniedru) cukura
- glāze (~240 ml) sēkliņu maisījuma (sēkliņas var bērt mazāk)
- 1–2 ēdamkarotes ķimeņu
- Ieraugs vai ~23 g sausais maizes ieraugs (viena ēdamkarote ar kaudzi)
Cepšanai nepieciešams:
- taisnstūra kēksa forma, kā arī eļļa formas ieziešanai
Pagatavošanas gaita:
Sajauc visas sastāvdaļas. Pievieno ap 300 ml silta ūdens. Sāk mīcīt mīklu – tai ir jābūt vijīgai, ne biezai. Ja mīkla ir bieza, pievieno vēl nedaudz ūdens. Maizes mīkla nav ilgi jāmīca – kad jūtat, ka visas sastāvdaļas ir sajaukušās, beidziet mīcīt. Ja tiek izmantots dabiskais (ne sausais) ieraugs, uzreiz pēc samīcīšanas noņem nedaudz mīklas, liek tīrā traukā un uzglabā ledusskapī līdz nākamajai cepšanas reizei. Mīklas bļodu pārsedz ar dvieli vai uzliek lielāku šķīvi un raudzē 1–2 h. Kad mīklas apjoms palielinājies uz pusi – var sākt cept maizi. Veidni ieziež ar eļļu, izkaisa ar miltiem. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C un cep 1 h. Karstu pārsmērē ar cukurūdeni, ietin dvielī un atstāj atpūsties vismaz pāris stundu. Parasti maizi cepu vakarā, un no rīta to ēdam. P. S. Maizes mīklai var pievienot sagrieztus saulē kaltētus tomātus, saceptus sīpolus, ķiplokus, garšvielas pēc izvēles.
Zaļais zirņu smēriņš
Nepieciešams:
- 400 g saldētu zaļo zirnīšu (vasarā – svaigu)
- Extra virgine olīveļļa
- citrons
- sāls, malti melnie pipari
- melnās ķimenes dekorēšanai
- 2–3 ķiploka daiviņas
Pagatavošanas gaita:
Zirnīšus blanšē. Zirnīšus liek bļodā, pievieno ķiploka daiviņas, piespiež nedaudz citrona sulas, pievieno šķipsniņu sāls, piparus un pielej nedaudz eļļas. Sāk blendēt. Masai ir jābūt krēmīgai. Pēc garšas pievieno piparus, citrona sulu. Pasniedz pārkaisītu ar melnajām ķimenēm. P. S. Var pievienot svaigas bazilika lapiņas, dilles, timiānu, rozmarīnu.
Labu apetīti!