Latvijas kardiologi un zinātnieki radījuši sirdij veselīgu šokolādi – uztura bagātinātāju

mm

Andrejs Ērglis

Profesors, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents

mm

Mārtiņš Ērglis

Purified inovatīvo produktu zinātniskās grupas dalībnieks

pavasaris-2015-sokolade

Sadarbojoties vadošajiem Lat­vijas zinātniekiem, kardiologiem un šokolādes ražotājiem, tapuši jauni sirds, redzes, smadzeņu un vispārējo veselību uzlabojoši produkti – augu ekstraktu, vitamīnu un mikroelementu kombinācija beļģu melnajā šokolādē. Produkti, kuri tiek ražoti Latvijā uzņēmumā Purified, ir pasaulē unikāli, un tiem nav analogu.

Ir ļoti daudz pretrunu viedokļos par uztura bagātinātāju lomu mūsdienu cilvēka dzīvē. Tādēļ ir nepieciešams kvalitatīvs izzināšanas un izpētes process, lai tuvinātu uztura bagātinātājus personalizētai un uz pierādījumiem balstītai medicīnai. Ārstu, zinātnieku, uzņēmēju uzdevums ir panākt, lai šāda veida veselības produkti nebūtu «vēja ziedi», bet kvalitatīvi pildītu savas funkcijas paralēli sabalansētam un veselīgam uzturam.

Esmu gandarīts, ka Latvijā ir radīts produkts ar augstu pievienoto vērtību, kas ir konkurētspējīgs pasaulē. Pateicoties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstam, Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta un SIA Silvanols sadarbības rezultātā tika pētītas un patentētas dabas vielu flavonoīdu kombinācijas. Balstoties uz šiem pētījumiem, ir radīti sirdij, redzei, smadzenēm un vispārējai veselībai vērtīgi produkti beļģu melnajā šokolādē.

Esmu patiesi priecīgs, redzot apkārt arvien vairāk jaunu cilvēku, kuri saprot, ka par veselību ir jārūpējas. Gribu uzsvērt, ka uztura bagātinātāji ir tikai piedeva aktīvam un veselīgam dzīvesveidam! Neviens veselības produkts nevar palīdzēt, ja ikdienā neievēro veselības un labsajūtas pamatformulu: regulāras fiziskās aktivitātes, sabalansēts uzturs – vairāk dārzeņu un augļu, mazāk miltu un treknu ēdienu, mazāk sāls un cukura, – vairāk prieka un pozitīvas emocijas.


Lai uzzinātu vairāk par Latvijas zinātnieku, kardiologu un uzņēmēju kopīgi radītajiem veselības produktiem, vērsāmies pie Purified inovatīvo produktu zinātniskās grupas dalībnieka Mārtiņa Ērgļa.

Kā šokolāde ietekmē sirds veselību?

M. Ērglis. Melnā šokolāde satur flavonoīdus, kam piemīt antioksidatīvas īpašības. Flavonoīdi sastopami augļos, dārzeņos, zaļajā tējā, sarkanvīnā un kakao. Sabalansēts uzturs, kas papildināts ar kvalitatīviem kakao produktiem, var palīdzēt saglabāt vai pat uzlabot sirds un asinsvadu veselību. Pētījumi pierāda, ka, lietojot uzturā kakao, var uzlabot asinsvadu stāvokli un samazināt stresu. Tomēr ar šokolādes lietošanu nevajadzētu pārlieku aizrauties, kardiologu rekomendētā deva sirds veselības uzlabošanai ir aptuveni 7 grami melnās šokolādes dienā.


Ar ko jaunie produkti atšķiras no līdz šim zināmiem uztura bagātinātājiem?

M. Ērglis. Būtiska atšķirība ir tā, ka vielas, no kurām tiek ražotas kapsulas citiem uztura bagātinātājiem, šeit aizstātas ar šokolādi. Līdz ar to nav nepieciešamas palīgvielas – lieki ogļhidrāti, celuloze, pretsalipes vielas. Cukurs ir aizvietots ar saldinātāju, kas ir veselīgāks, un uzsvars ir likts uz dabas vielām. Turklāt šie produkti ir arī garšīgi.

Purified veselības produkti ir izstrādāti, balstoties uz pasaulē un Latvijā veiktiem pētījumiem, kas apliecina aktīvo vielu iedarbību un efektu. Arī šobrīd LU Kardioloģijas zinātniskajā institūtā norisinās ERAF pētījums par dabas vielu un šokolādes ietekmi uz šūnu kultūrām (inVitro) un to ietekmi uz cilvēku veselību.


Sākotnējā ideja bija radīt sirdij veselīgu šokolādi, bet nu jau pieejama virkne produktu, kas uzlabo arī citu orgānu darbību.

M. Ērglis. Pateicoties sadarbībai ar zinātniekiem un ārstiem, esam atklājuši šokolādes pozitīvo īpašību mijiedarbību ar citām aktīvām vielām, kas palīdz uzlabot dažādu orgānu darbību un stiprināt veselību. Tāpēc līdzās produktam Cardio Chocolate, kas paredzēts sirds veselības uzlabošanai, tapuši arī produkti smadzeņu (Neuro Chocolate) un redzes uzlabošanai (Vision Chocolate), kā arī vispārējās veselības uzlabošanai (Antiage Chocolate), taču neplānojam apstāties pie sasniegtā, un jau šobrīd zinātnieki strādā pie jauniem produktiem.

Plašāka informācija: www.purified.eu

Starptautiski pētījumi par šokolādes iedarbību uz sirds veselību

  • Stokholmas Sirds Epidemioloģijas programmas (SHEEP) veiktais „Septiņu valstu pētījums” ar apsekošanas periodu līdz 25 gadiem norāda uz to, ka pastāv matemātiska sakarība starp flavonolu lietošanu un mirstību no sirds un asinsvadu slimībām. Veiktā pētījuma ietvaros tika analizēta saistība ar šokolādes lietošanas ilgtermiņa efektiem uz sirds un asinsvadu veselību. Šajā pētījumā atklājās, ka mirstības risks no sirds un asinsvadu sistēmas slimībām samazinājās pat tiem pētījuma subjektiem, kas šokolādi lietoja reizi mēnesī, kā arī attiecīgi samazinājās tiem, kas lietoja vienreiz nedēļā vai vairākas reizes nedēļā.
  • Kalifornijas universitātes zinātnieki, pētot šokolādi, nonāca pie secinājumiem, ka kakao flavonolu lietošana papildus standarta medikamentu terapijai ir droša un pat sākotnējie pētījuma rezultāti liecina, ka kakao lietošana vecina endotēlija šūnu priekšteču aktivitāti, kam ir pozitīvs ilgtermiņa efekts uz sirds un asinsvadu veselību.

Lasiet arī:

Atbildēt

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.